TÜRKÇE OLİMPİYATLARI 1 HAZİRAN`DA RİZE`DE

25 Mayıs 2013 Cumartesi 14:44 tarihinde yayınlandı 1217 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali adı altında her yıl kutlanan, “Türkçe Olimpiyatları” bu yılda “Evrensel Barışa Doğru” sloganıyla Türkiye genelinde ve geçen yıl olduğu gibi bu yılda Rize’de 01.Haziran2013 Cumartesi günü saat 20.30’da Rize Yeni Şehir Stadyumunda 21 ülkeden 80 öğrencinin yer aldığı bu tarihi etkinliğe tüm Rize halkının davetli olduğu, bu önemli etkinlikle ilgili bilgiler Türkçe Olimpiyatları Rize Tertip Komitesi adına Ali Atasoy tarafından tüm Rize basınına açıklanmış oldu.
 Öncelikle sizlere, Türkçe Olimpiyatlarının ne olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Bundan 21 yıl önce Fedakâr Anadolu insanının desteğiyle dünyanın farklı coğrafyalarında açılmaya başlayan, Türk okullarında Anadolu’nun bağrından koparak hiç bilmedikleri diyarlardaki çocuklara ışık olmak için görev yapan genç öğretmenlerin vesile oldukları hizmetler her geçen gün tüm dünya coğrafyasında artarak meyvelerini vermeye devam etmektedir. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları veya eski adıyla Yabancılar İçin Türkçe Yarışması, ilki 2003 yılında yapılan ve tüm dünyadan öğrenci ve öğretmen alanlarında katılımcıları bulunan yarışma. Ana dili Türkçe olan ve olmayanlar için farklı yarışma kategorileri bulunmaktadır. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları bir final niteliğindedir. Finale kadar birçok aşamadan geçilmektedir. Öğrenciler, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülkelerindeki veya bölgelerindeki "Türkçe Olimpiyatları" seçmelerinden geçerek bu olimpiyatlara katılmaya hak kazanmaktadırlar. Bir eğitim yılı boyunca olimpiyatlara yaklaşık 20.000 öğrencinin hazırlandığı düşünülmektedir. Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı tarafından Uluslararası Dil Öğretimi Derneği`ne, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları projesinden dolayı 2007 Avrupa Dil Ödülü verilmiştir. Bir gönül işidir “Türkçe Olimpiyatları“. Rant kavgası değildir veya bazılarının tabiriyle sömürgenin modern hali hiç değildir.  Merkezinde “Sevgi ve hoşgörü” bulunan Türkçe Olimpiyatları etkinliğine milyonlar gönül vermiş durumda. Bu yıl 11.Türkçe Olimpiyatları ile bir kere daha dünyaya seslenecek olan yüzlerce, binlerce “Türkçe Sevdalısı” yeni bir dünya düzeninin insanlığa lazım olduğunu haykıracaklar bir kere daha. Rize ilimizde geçen yıl çok yoğun ilgi gören ve bu yıl Rizemiz’de ikincisi gerçekleşecek olan bu önemli etkinlikle ilgili bilgileri sizlerle paylaşmış olayım. Beş kıtadan dili, dini, rengi farklı 2 bin Türkçe sevdalısı öğrenci şiir, şarkı, dil bilgisi, yazma ve konuşma, halk oyunları, tiyatro gösterileri ve kısa film gibi 19 farklı kategoride hünerlerini sergileyecekler. Türkçe Olimpiyatlarının 11. Yılı Türk okullarının 21 Yılı olması nedeniyle büyük bir coşkuyla gerçekleşecek olan etkinliklerin temposunu düşürmeden daha da büyüyerek tüm Türkiye’yi kuşatacaktır.
Organizasyonu gerçekleştiren, Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) ile Rize Eğitimciler Derneği (REDER) arasında yapılan protokol çerçevesinde 01 Haziran 2013 Cumartesi günü Rize Yeni Şehir Stadyumunda saat 20.30’da Rize etkinliği gerçekleştirmiş olacaktır.

Tüm Rizelilerin davet edildiği bu Uluslararası etkinliğe katılım geçen yıl olduğu gibi bu yılda ücretsiz olacaktır. 21 ülkeden 80 öğrencinin yer alacağı bu önemli etkinliğe, Gümrük ve Ticaret Bakanı Sayın Hayatı Yazıcı’da katılacaktır.  Ülkemizin değişik bölgelerine ve yöremize ait türkü, şiir, özel beceri ve halk oyunlarını, Zambia’dan, Kazakistan’a, Bosna Hersek’den, Tayvan’a, ABD’den, Endonezya’ya 21 ülkeden gelen misafir öğrencileri zaten misafirperverliği dünyaca bilinen, Rizeli hemşerilerimin ailece bağırlarına basacaklarını ve ailece bu etkinliğe katılmak için saatler öncesinden Rize Yeni Şehir Stadyumunun yolunu tutacaklarını çok iyi biliyorum.Dünyanın dört bir yanında, ülkesine ve aile bireylerine çok uzaklarda, en uzak gurbetlerde, Türkçe öğreten tüm öğretmenlerimize dua ve teşekkür ediyorum. Bu olimpiyatları her yıl daha da büyük bir coşkuyla büyüterek, Ülkemizin dünyada ki yüz akı konumuna getiren ve farklılıklarının zenginliği olarak başarıyla düzenleyenleri tebrik ediyor ve yürekten kutluyorum.