TEKNOLOJİNİN NE ZARARI VAR?

25 Mayıs 2014 Pazar 11:58 tarihinde yayınlandı 1289 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları

Elbetteki, teknolojinin tüm dünya ülkelerine ve bu dünya üzerinde yaşayan milyonlarca insanın hayatına getirdiği sayısız kolaylık ve faydalar vardır.Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabilmektedir. Örneğin teknoloji kullanım süresi arttıkça başta çocuk ve gençlerde düşünce süreçlerinin bozulduğu, kişiler arası duyarlılıkların, manevi bağlarının azaldığı ve genel sağlık düzeyinin düştüğüne her yerde ve her ortamda şahit olmaktayız. bu ölçücüsüz teknoloji kullanımı milyonları adım, adım teknoloji bağımlılığına sürüklemektedir.

Kontrolsüz teknoloji kullanımı, aynı zamanda Obsesif (Obsesyon hastalığına yakalanmış, bir şeyi çözüme kavuşturmadan rahat edemeyen, bu durumu uyku yüzü görmemeye kadar ilerleten, gamsız olmayan, psikolojiye göre Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişilere, Obsesif denmektedir.) Depresif (Hayattan tat alamama, huzursuzluk, hayata karamsar bir gözle bakma, bıkkınlık gibi belirtileri olan hastalıktır.) kaygılı, düşmanca düşüncelerin arttığı gözlenmektedir. Yoğun bir şekilde Internet kullanan ve bilgisayar oyunları ile zamanını geçiren çocukların ve gençlerin, sosyal gelişimlerinin ve çevreyle uyumlu diyaloglarının önemli ölçüde gerilediği, öz güvenlerinin düşük, sosyal ve kültürel kaygı düzeylerinin ve saldırganlık davranışlarının ise yüksek olduğu ilgili uzmanlar tarafından tespit edilmiştir. 

Bugün maalesef teknoloji bağımlılığı aile ilişkilerinin bozulmasına neden olmaktadır. Her halükarda sağlıklı aile ilişkileri bu bağımlılığın tedavisinde çok önemli bir unsurdur. Teknolojinin zararlarından uzak kalmaya alakalı düzenli olarak uyulacak hedefler koymak da kişiyi güçlendiren ve tedaviyi destekleyen yöntemlerden biridir. bir sonraki yazımda teknoloji bağımlılığından kurtulmak için neler yapalı bilgilerini sizlerle paylaşacağım.