ORGANİK ÇAY TARIMI!

05 Haziran 2013 Çarşamba 22:49 tarihinde yayınlandı 1371 defa okundu
Bayram Ali KAVALCI Tüm Yazıları


Çaykur’un Hemşin Organik Çay Fabrikasının üretime geçmesinden sonra Rize’nin değişik bölgelerinde organik tarıma en uygun çay bahçelerinin bulunduğu havza ve vadilerde başlatmış olduğu yeni çalışmalar ve organik tarımının çay üreticilerine ve Rize’ye gelecek yıllarda kazandıracakları yaş çay üreticilerin desteğini almaya devam ediyor.
Çayın ve bölgenin ekonomik geleceğini kurtarmak için organik tarımla ilgili çok kapsamlı bir çalışma projesini hayata geçiren, Çay İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İmdat SÜTLÜOĞLU, “Kademeli şekilde organik tarıma geçerek, ürünün tamamını Çaykur’a verme garantisi ile üreticilerimiz daha yüksek gelir elde edebilirler, gelecek nesillerin ve bölgemiz daha fazla sağlıklı bir çevrenin oluşmasına yeniden katkı sağlamış olacağız. Organik tarımda hem bahçelerin bakımında, hem de işlerde herhangi bir değişiklik olmazken sözleşmelerin süresi 5 veya 10 yıllık olmuş olacak. Çaykur olarak, üreticilerimiz ile sözleşmesi devam ettiği sürece bütün üreticilerimizin çaylarını almayı taahhüt ediyoruz. Organik tarıma geçmek için üreticilerimiz muhtarlarımız aracılığıyla, Genel Müdürlüğümüze müracaat edebilirler. Organik tarım uygulamalarımızla çevreyi daha iyi koruyarak, üreticilerimizin ürünlerini daha yüksek fiyata satmalarına imkân tanıyarak gelirlerinin artmasına ve ihracat rakamlarımızın yükselmesini sağlamış olacağız. Ancak bütün bunların yanında en önemli faydası, gelecek nesillere bırakabileceğimiz yaşanabilir bir bölge ve dünya olacaktır. Yıllar sonra, çaylık alanlarda kullanılan organik gübre ile birlikte organik tarım yapılan bütün alanlarda da bundan böyle organik ürün yetiştirilmiş olacak. Yıllar önce ülkemizin ve dünyanın en sağlıklı yetişen mandalina, portakal, kivi, fasulye, elma, armut, salatalık gibi tüm sebze ve meyvelerde organik olarak tekrar yetiştirilmeye başlanacaktır.” diye açıkladı.


Rize’de ki çay tarımının bundan sonra iyi gelir getirmesi, sağlıklı ve huzurlu yürütülmesi organik tarıma bağlıdır. Çaykur tarafından başlatılan organik tarıma geçiş çalışmaları, dünyanın en bakır ve en doğal coğrafyasına sahip, Rize’mizde eko turizmin de önünü açacaktır. Organik tarıma geçiş çalışmalarında başta sivil toplum örgütleri, borsa, ziraat odaları, iş dünyamız, tarımla ilgili kurum ve kuruluşların başkan ve yönetimleri, yaş çay üreticilerimiz vs. herkes top yekûn Çaykur’a destek olmalıyız. Organik tarımla topraklarımızın ömrünü bitiren, sularımıza lezzet bırakmayan azotlu gübrelerden kurtulacağız. Toprak ve sularımız yeniden hayat bulacak. Bizimde hayatımız inşallah daha sağlıklı ve uzun ömürlü olacak.