KARA HASRET BİTMİŞTİR!...

09 Ocak 2015 Cuma 12:18 tarihinde yayınlandı 5198 defa okundu
Orhan YAZICILAR Tüm Yazıları
Uzun zamandır beklediğimiz kar dün sabahleyin şehrimize nihayet gelmiştir. Bu yıl kar yağmayacak düşüncesiyle çay veriminin ve kalitesinin düşük olabileceği endişesini haklı olarak taşıyanlar oldu. Çünkü Dünya’da üzerine kar yağan ve çay ürününe en fazla faydası dokunan ürün sadece Türkiye de vardır. Yani bizim çayımızda… 
 
 
Bugün bunlarla alakalı değil de karın diğer faydalarından ve kara olan özlemimizden bahsetmek istiyorum.
Kar yağışını gören vatandaşlar hemen telefonlara sarılıp fotoğraf çekme yarışına girdi ve gören de Mozambik’te  yaşıyoruz zanneder. Kış memleketinde kar görüp de bu kadar sevinilmesi beyaz örtüyü ne kadar özlediğimizin bir resmi aslında. 
Bozulan çevre dengesi tabiat örtüsü bizi daha nelere hasret bırakacak acaba.. Hatırlayanlarınız olacaktır, o evler boyu karları. Bütün çatıları kürekleri yağlayarak karlardan temizlenmesini. Binalara verdiği ağırlıktan ve çökme tehlikesinden dolayı gün boyu herkes çatıdan çatıya çıkardı. Olmadı bir hafta sonra yine aynı işlem yapılırdı. Ta ki Mart ayının sonuna kadar bu böyle devam ederdi. Yollar haftalarca kapalı kalırdı. Elektrikler haftalarca kesilirdi. Şimdi o ağır kışlar nerelere gitti. İnsanlar yaşantılarını uzun kış geceleri, yakacak odunları ve yiyeceklerini ona göre düzenlerdi.
 
 
Ancak ne kadar güzel yanı olsa da; acımasız yanı da vardır. Evsiz barksız kardeşlerimiz için her ne kadar bir kabus olsa da kar, dünya ve insanoğlu için gerçekten beyaz bir rahmet. Yukarda çay için faydalı olduğunda bahsettik. Ancak çok daha faydaları vardır Karın..Karsuyu, topraktaki potasyum, kalsiyum, demir gibi mineralleri çözerek bitkilerin beslenmesini sağlar.
 
 
Kar, yeryüzü ve yeraltı su rezervlerinin en önemli kaynağıdır. Ayrıca havadaki ve karadaki mikropların zararlı olanları, karla birlikte yok olur. Kar yağınca hava yumuşar ve havanın aşırı soğuması engellenmiş olur.
Gördüğünüz gibi sadece kışın bir simgesi değil o bir rahmet. Karın yağmasında Allah’ın (c.c.) bilhassa hakim isminin tecellisi vardır. Çünkü bu dünya hikmetlerin yurdudur. Ahiret ise (darü’l kudret); kudret ilahi yurdudur. Bunlarla Allah’ı tanımak insanın bu dünyadaki en büyük imtihanıdır.
Umarım bundan sonraki kışlarda özlediğimiz o kar manzaraları ile yeniden karşılaşırız. Bol karlı bir kış geçirmemiz dileği ile kalın sağlıcakla…