RİZE’DE EKMEK FİYATINA ARTIŞ TALEBİ

kategorisinde, 21 Eylül 2021 Salı 09:43 tarihinde yayınlandı 2097 defa okundu
RİZE’DE EKMEK FİYATINA ARTIŞ TALEBİ
Rize Fırıncılar Esnaf Odası, maliyetlerde ortalama yüzde 30 artışın olduğunu belirterek ekmek fiyatında yüzde 20 artış talep ettiklerini belirtti.

Yılbaşından bu yana kilosu 8 TL 60 kuruştan ekmek satışı yaptıklarını belirten Rize Fırıncılar Odası Başkanı Refik Kumbasar,  “Ekmek fiyatı kilogram bazda belirleniyor. Yılbaşından bu yana ekmek yapımı için kullanılan bir çok kalemde fiyat artışı oldu. Örneğin 130 TL ile 140 TL arası aldığımız unu bugün 190 ile 200 TL arasında alıyoruz. Katı yakıtta yüzde yüzün üzerinde arttı. #Doğal gaza yaklaşık yüzde 30 artış oldu. Elektriğe yaklaşık yüzde 30 artış, maya fiyatında yaklaşık yüzde 25 artış oldu. İşçilik ücretlerimizde de mecburen artışlar yaptık. Bütün kalemlerde yaklaşık yüzde 30’un maliyet fiyat artışı oldu. Fırıncı esnafımızın artık kar etme durumu bitmiş zarar eder hale gelmiştir. Mesleği sürdürebilmek için mecburen fiyat talebimiz ortaya çıkmıştır” dedi. 
Keşke maliyet fiyatları artmasa da kendilerinin de fiyat artışı için talepleri olmasa dileklerinde bulunan Kumbasar, “Halkımızın bizi anlayacağını düşüyoruz. Başka çaremiz kalmamıştır. Bizim girdi fiyatlarımız serbesttir. Hiçbir şekilde maliyetimizi oluşturan kalemlerde ne hükümet tarafından ne başka bir kurum tarafından müdahale edilmiyor. Bize hiçbir şekilde destek verilmiyor. Ancak biz fiyat istediğimizde Bakanlık, Belediye, Tarım, Ticaret ve Sanayi Odası, #Esnaf ve Sanayi Odaları Birliğinden onay almamız gerekmektedir. Bir sürü zorluklardan sonra fiyat alabiliyoruz. Şu anda bu görüşmeler aşamasındayız. Şu an sadece Rize’de değil bütün #Karadeniz Bölgesinde de bu talepler var. Kilosu 10 TL’den bazı illerde fiyat alınmıştır. Örneğin Düzce, Sakarya, Kocaeli, Balıkesir gibi illerde ekmeğin kilogram fiyatı 10 TL’dir. Bunun yanında Trabzon, Giresun, Ordu, Bursa, Balıkesir gibi bir çok ilde kilosu 10 TL olması için talepler var. Bizde bu şekilde müracaatımızı yaptık kanuni süreç devam ediyor. Şu an 290 gr #ekmek 2,5 TL’den satılırken fiyat artışı olmadan 250 gramın yine 2,5 TL’den satılmasını talep ettik. Komisyon gerekli incelemeleri yaparak ilçelerin durumunu da göz önünde bulundurarak bir karar verecektir" dedi.