ÖZEL SEKTÖR YERLE YEKSAN

kategorisinde, 22 Eylül 2021 Çarşamba 10:49 tarihinde yayınlandı 3108 defa okundu
ÖZEL SEKTÖR YERLE YEKSAN
Yaş çay taban fiyatının 4 TL olarak açıklanmasının ardından bir ve ikinci sürgünde 3 TL ve üzerinde fiyat veren özel sektörler 3 üncü sürgünde 2.50 kuruşa kadar fiyatı düşürdü.

Çay kanununun çıkmaması ile birlikte 3 sürgün döneminde özel sektörler açıklanan taban fiyatın altında taban oluşturdu.

     1 ve 2 sürgün dönemlerinde 3,50 kuruş ile 2.70 kuruş arasında yaş çay alan özel sektör 3 sürgüne nazlı girerek taban fiyatı 2.50 kuruş ile 2.30 kuruşa kadar düşürdü.

       3 sürgünde bazı bölgelerde henüz çay hasadı yapılmadığı iç kesimlerde havaların soğuk gitmesi ile birlikte çayın henüz olgunluk seviyesine ulaşmadığı gözlenirken, günlük işleme kapasitesi 9050 ton olan çaykur tüm bölgelerde yaş çay alımını sürdürüyor. 140 bin tonun üzerinde yaş çay alımı yapan Çaykur 3 üncü sürgün kotasını 400 kilo olarak belirlemesinin ardından Doğu bölgesinde günlük kapasitesini doldururken, batı ve iç kesimlerde ise çayın olgunluk seviyesine gelmemesi üzerine  günlük kotayı dolduramadığı belirtildi.

      Özel kendi diyor, kendi uyguluyor

17 yıldır çay kanununun çıkmasını bekleyen çay üreticileri “ Özel sektör kendi diyor, kendi uyguluyor, mutlaka çay kanunu çıkmalı ve üreticiler olarak taban fiyatın altında çay alınmamasını istiyoruz, belirlenecek takvim doğrultusunda üreticiler olarak ürün bedelimizi almayı bekleriz, bu durumda bir kilo çaydan 1.70 kuruş dolayında zarar ediyoruz, işçi ve gübre fiyatları arttı, çay bahçelerimizi yarıcıya versek bile zarardayız” dediler.