Hüsnü Mübarek

kategorisinde, 20 Mart 2011 Pazar 23:53 tarihinde yayınlandı 5196 defa okundu
Hüsnü Mübarek

--- Muhammed Hüsnü Said Mübarek, 4 Mayıs 1928’de Kahire yakınlarındaki Menofya Köyü’nde dünyaya geldi. Hava Harp Akademisi’ni bitiren Mübarek, Mısır Ordusunda çeşitli görevler üstlendi.
--- Suzan Mübarek ile evli olan 83 yaşındaki Hüsnü Mübarek, Cemal ve Alaa Mübarek’in babasıdır.
--- Aktif siyasetin içinde olan Cemal Mübarek, yakın zaman kadar "devlet başkanlığı koltuğunun varisi" olarak görülüyordu.
--- Babası ve kardeşinin aksine politikaya uzak olan Alaa Mübarek ise, ticaretle uğraşıyor..
--- Savunma Bakanı Yardımcılığı ile askerlik kariyerinin zirvesine ulaşan Hüsnü Mübarek, 1975’te Devlet Başkanı Enver Sedat’ın yardımcılığına atandı.
--- 6 Ekim 1981’deki Enver Sedat suikastı, Hüsnü Mübarek ve Mısır siyaseti için dönüm noktası oldu.
--- Sedat’ın ölümünün ardından Devlet Başkanlığını devralan Mübarek; 87, 93, 99 ve 2005’teki seçimleri kazanarak iktidarını sürdürdü.
--- Uzun soluklu iktidarı ile sık sık eleştirilere maruz kalan Hüsnü Mübarek, Mısır’ı, Mehmet Ali Paşa’dan sonra en uzun süre yöneten kişi olarak tarihe adını yazdırdı.
--- Amerika Birleşik Devletleri ile Orta Doğu ülkeleri arasında kilit rol üstlenen Mübarek’in İsrail-Filistin ilişkileri konusunda takındığı tutum da eleştiri oklarının kendisine çevrilmesine sebep oldu.
--- Hüsnü Mübarek, Washignton’ın yanı sıra İsrail’in de müttefiki olarak hareket etti.
--- İsrail’in Gazze’ye saldırılarından Hamas’ı sorumlu tutması ve Filistin’e giden insani yardım konvoyunun Mısır limanına demirlemesine izin vermemesi gibi olaylarla tepkileri üzerine çeken Arap Lider, 6 suikast girişim atlattı.