Filiz İlkay BALTA

kategorisinde, 09 Eylül 2011 Cuma 20:54 tarihinde yayınlandı 12293 defa okundu
Filiz İlkay BALTA
Filiz İlkay BALTA Rize / Pazar doğumlu. 5 yaşından itibaren İstanbul`da yaşamaktadır.

İstanbul üniversitesi iktisat fakültesi mezunu olan Filiz halen Marmara Üniversitesi Uluslararası İktisat alanında mastır yapmaktadır. Hayatının her döneminde müzik vardı diyen Filiz, çocukluk yıllarında telefon tuşlarından notaları bulup şarkı çalmaya çalıştığını belirtiyor. Üniversite yıllarında sanat müziği ile ilgilendi. Beş yıl Zeynettin Maraş ve grubunda yer aldı. Aynı zamanda Ud dersleride aldı. Yöre ensturmanı olması nedeniyle tuluma çocukluğundan beri ilgi duyan Filiz, üniversiteyi bitirip iş hayatına atıldıktan sonra ilk tulumunu alarak, tulum çalmaya başladı.

Önce Aycan Yeter ile 1 ay kadar parmak çalışmaları yaptı. Daha sonra tulumcu Gökhan Şenoğlu ile altı ay kadar İstanbul Hemşin Derneğinde çalışarak kendini geliştirdi.İlk olarak 17 şubat 2007 tarihinde İstanbul’da düzenlenen Hemşinliler gecesinde sahneye çıktı. İlk canlı yayın deneyimini Hüsnü Şenlendirici’nin klarnet programına katilarak oldu. Ardından Kanal 7’deki Karadeniz Fırtınası programına iki hafta üst üste konuk sanatçı olarak katıldı. Birçok tv programına katılıp yöremizi ve enstrümanımızı tanıtmaya çalışmaktadır.

Halen Yaşlılar Folklor Ekibi’yle Artvin yöresi oyunlarına tulumuyla eşlik etmektedir. Ayrıca önemli ve kalabalık bir kadroya sahip bir prodüksiyon olan Boğaziçi Üniversitesi Gösteri Sanatları Topluluğu ve Folklor Kulübü ile Nar isimli gösteride ilk kez Karadeniz müziğini ve oyununu Lazca türküsü olan ‘Golas’u Hemşin horonuyla beraber sergilemislerdir. Suan`da Halk Eğitim merkezinde öğretmen olarak çalışmaktadir. Bir ilkokulda 25 tane ilkokul birnici sınıf öğrencisine Rize horonu öğretmektedir. Çeşitli amatör ve profesyonel gruplara ve bazı sanatçılarımıza tulumuyla eşlik etmektedir.