Dışişleri Bakanlığı`ndan açıklama

kategorisinde, 15 Haziran 2010 Salı 10:05 tarihinde yayınlandı 1308 defa okundu
Dışişleri Bakanlığı`ndan açıklama
Dışişleri Bakanlığı, BM`nin gemi saldırısını soruşturmak için uluslararası komisyon önerisini reddeden İsrail`i kınadı.

Dışişleri Bakanlığı, İsrail`in Özgürlük Konvoyu`na karşı düzenlediği askeri saldırıyı soruşturmak üzere İsrail vatandaşı üyelerden ve 2 yabancı gözlemciden oluşan bir komisyon kuracağı yönündeki açıklamasını, Türkiye`nin bu konudaki net talebini ve uluslararası toplumun BM Güvenlik Konseyi Başkanlık Açıklaması`nda ifadesini bulan beklentilerini hiçbir şekilde karşılamadığını bildirdi.


Bakanlıktan yapılan açıklamada, uluslararası sularda işlenmiş bir suçla ilgili olarak İsrail`in ulusal nitelikli bir komisyon atama yetkisinin bulunmadığı bildirildi. Açıklamada, böyle bir komisyon tarafından yapılacak soruşturmanın tarafsız, adil, saydam ve güvenilir olmasının da mümkün olmadığı dile getirildi.


Türkiye`nin, içinde bir Türk, bir İsrailli ve 3 uluslararası uzmandan oluşacak bir uluslararası komisyon kurulması yönünde BM Genel Sekreteri tarafından yapılan öneriyi kabul ettiği belirtilen açıklamada, "Bu önerinin İsrail tarafından bugüne kadar cevaplandırılmamış olmasını şiddetle kınıyoruz. Başta bir vatandaşını kaybetmiş olan ABD olmak üzere, uluslararası toplumun BM Genel Sekreteri`nin bu yapıcı önerisini desteklemesini ve bu doğrultuda bir an önce harekete geçmesini bekliyoruz" denildi.