SAYIN VELİLER: KARNE GÜNÜ GELDİ!...

21 Ocak 2015 Çarşamba 18:40 tarihinde yayınlandı 5085 defa okundu
Orhan YAZICILAR Tüm Yazıları
Yarın karne günü.. Sayın Veliler!.. Dünyaya kazandırdığınız ve çok sevdiğiniz çocuklarınızın karnelerindeki başarı ve başarısızlığı değerlendirirken, ‘’Karnenin, çocuğunuzun birinci dönemdeki derslerde; yaptığı çalışmaların notlarla ifade edildiği bir belge’’ olduğunu ve hiçbir zaman çocuğunuzdan daha önemli olmadığını unutmayınız.
Şöyle düşünün: Çocuğunuz takdir, teşekkür vb. belgeler aldığında ne kadar mutlu oluyorsanız, başarısızlığından da ne kadar sorumluluğunuzun ve payınızın bulunduğunu da aklınızdan çıkarmayınız.
 
 
KARNE GÜNÜ ÖNEMLİDİR..
Acaba çocukların karnesi nasıl gelecek? İyi gelen karne karşısında nasıl bir tutum sergilemeli? Karne kötü gelirse ne yapmalı?  Bu sorulara cevap.
Karne günü, çocuklarınız için ne kadar önemli ise sizin için de o kadar önemli bir gündür.
Notlar ve sınavlar her zaman gerçeği yansıtmasa da hayatı yönlendiren değerlendirmeler arasında yer alıyor. Karenin nasıl olacağı önceden bilinse de yine de bu heyecanın yaşanması kaçınılmaz oluyor.
Bu dönemde çocuklarla kurulacak iletişim çok önemli. Kötü karnede abartılı tepki vermemek gerektiği gibi iyi karne de de daha kontrollü davranılması gerekiyor. Çünkü her ikisi de çocuğun başarısı üzerinde büyük rol oynuyor.
Karne günü, çocuğunuza ne kadar değer verdiğinizin, sevginizin ve özverinizin, sunduğunuz maddi ve manevi imkanların karşılığını verip, mutluluk yada ezikliğini, umut yada umutsuzluğunu, sevinç yada üzüntüsünü, onur yada mahcubiyetini, kendini olumlu yada olumsuz hissettiği, duygusal yönden yoğunluğun yaşandığı bir gündür.
 
 
ÇOCUKLARINIZI İYİ DİNLEYİN..
Karne döneminde öfkeyi kontrol edememek ve çocuğu dinlemeyi reddetmek en sık yapılan hatalar arasında yer alıyor. Çocuklar başarısız olmasının birçok nedene bağlayabiliyor. Çocuğunuzla ilgili ne konu olursa olsun öncelikle mutlaka dinleyin.. Sorunun nedenini mutlaka o da biliyordur. Konuşursanız farkındalığının artmasına yardımcı olursunuz. Durum değerlendirmesi yapmak, mevcut sorunları belirlemenizi ve sonraki yıllar için planlama yapabilmenizi sağlıyor.
Sonuç olarak: Çocuğunuzun tüm olumsuz durumlarına karşı, ona daha şefkatli yaklaşınız, duygularını anlamaya çalışınız. Her şeye rağmen onu sevdiğinizi ve ona değer verdiğinizi, olumsuzlukların sevginizden bir şey değiştirmeyeceğini, her şeyin sonu olmadığını, başarısız olduğu derslere çalışılarak başarının bir gün yakalanabileceğini, ona güvendiğinizi, başarılı olduğu derslerde onunla gurur duyduğunuzu, birinci dönemde neleri yapıp, neleri yapamadıklarını düşünerek, daha planlı, daha sistemli çalışıldığında, mutlaka başarının yakalanacağını, başarısızlığın bir kader olmadığını belirten telkinlerde bulunmalıyız.