RİZE'DE KAZANLAR PEPEÇURA İÇİN KAYNIYOR

kategorisinde, 28 Eylül 2021 Salı 11:07 tarihinde yayınlandı 244 defa okundu
RİZE'DE KAZANLAR PEPEÇURA İÇİN KAYNIYOR
Mis gibi kokulu üzümlerden yapılan pepeçura, Rize mutfağına ait lezzetli bir tatlı.Şimdi ise tam zamanı.

Pepeç kelimesi  olgunlaşmış, ballanmış meyve anlamına geliyor.Pepeçura  (üzüm muhallebisi) olarak bilinen ve üzümün kabuğuyla kaynatılmasından meydana gelen tatlı, özellikle Rize ve ilçelerinde yöre insanlarının vazgeçilmez tatlılarından.Yöre halkı, tatlının üstünün küflendiği zaman daha faydalı ve  o halinin en lezzetli hali olduğunu da belirtiyor. Unutulmaya yüz tutmuş bu yöresel lezzeti Eylül-Ekim aylarında pek çok Rizelinin evinde görebilirsiniz.Asırlardır katkı maddesi kullanılmadan doğal yöntemlerle üretilen tatlı, pastahanelerde de sevenlerinin damak zevkine hitap ediyor.Tercihe göre ister sıcağı sıcağına, ister soğuduktan sonra tüketilebilen bu tatlıyı yapmak ise sadece 15 dakikanızı alıyor. Karadeniz kadınını bu lezzetli kokulu üzümden pekmez, marmelat, reçel de yaparken görmek mümkün.