Deniz: Alınan Kararları Kamuoyunun Bilme Hakkı Vardır

kategorisinde, 26 Nisan 2020 Pazar 13:38 tarihinde yayınlandı 2464 defa okundu
Deniz: Alınan Kararları Kamuoyunun Bilme Hakkı Vardır
CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, çay hasadı için yapılan değerlendirme toplantısının ardından alınan kararların açıklanması gerektiğini belirterek, "Alınan kararları kamuoyunun bilme hakkı vardır" dedi.

22 Nisan'da yapılan birinci sürgün çay hasadı değerlendirme toplantısının ardından hiçbir yetkilinin toplantıda kimlerin neler önerdiği ve ne tür kararlar neden alındığı konusunda bir açıklama yapmaması üzerine CHP harekete geçti.

CHP Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, yaptığı yazılı açıklama ile toplantıda sundukları önerileri şu şekilde açıkladı:

“Yaş Çay alım taban fiyatı açıklansın. Özel Sektör Çaykur'un fiyatının altında alım yapmayacağını açıklasın. Çayda alım garantisi verilsin. Özel sektöre destek verilsin, özel sektör çay fabrikalarına uzun vadeli düşük faizli krediler verilsin. Çaykur'da sermaye artırılsın, kota kaldırılsın. Üreticinin hiçbir şekilde mağdur edilmeyeceği, hiçbir çay yaprağının dalında kalmayacağı açıklansın. Yasak nedeniyle gelemeyen ve çayını toplayamayan üreticilerin çaylarının toplanacağı, eğer toplanamazsa bile çay bedelinin ödeneceği açıklansın. İŞKUR’a kayıtlı olan işçiler çay toplama işinde çalışmaya yönlendirilsin, bu kişilerin SSK’ ya girişleri İş kur tarafından sağlansın, bu kişilerin ücretlerinin bir kısmı İşkur, Çaykur, Rize Ticaret Borsası ve (kaynağı varsa) Rize Ziraat odası tarafından diğer kısmı da müstahsil tarafından karşılansın. Böylelikle üreticiye işçi ücret desteği de verilmiş olsun. Çaykur ve Özel sektör hep birlikte bir üretim ve iş gücü planlaması yapsın. Rize dışında bulunan Çaykur’ a ait işçilerin Rize’ye gelişlerinin sağlanması ile ilgili çalışmalar yapılsın.  Çaykur’ da çalışan işçilerin durumları ile ilgili gerekli düzenlemeler yapılsın. Budama ertelensin.  Ordu ve Gümüşhane’den çay sezonunda çalışacak kişilerin gelmesi ile ilgili önlerinde ki engeller kaldırılsın.  Açıklamaların Çaykur, Ziraat odası, Rize Ticaret Borsası tarafından yapılmasının sağlanmalıdır.”

Deniz, sürecin başından beri bu önerileri dile getirdiklerini belirterek, "Şimdi bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Toplantıya katılan herkes sürecin sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesi ve üreticilerin mağdur edilmemesi ve sektörün zarar görmemesi için olumlu ve katkı sunan önerilerini sunmuştur. Buradaki özel sektör çay fabrikalarından kasıt küçük ve orta ölçekli olanlar” dedi.