Atatürk’ün Rize’ye Gelişinin 97. Yılı Törenle Kutlandı

kategorisinde, 18 Eylül 2021 Cumartesi 10:27 tarihinde yayınlandı 258 defa okundu
Atatürk’ün Rize’ye Gelişinin 97. Yılı Törenle Kutlandı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Rize’ye Gelişinin 97. Yılı törenle kutlandı.

Törene; Rize Vali Vekili Gülhani Ozan Sarı, Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, İl Jandarma Komutanı Albay Hakan Dedebağı, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları yöneticileri katıldı.

Valilik önü tören alanında bulunan Atatürk Anıtına çelenklerin sunulmasıyla başlayan program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Törende konuşan Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk, memleketi karış karış gezmiştir. Doğusundan batısına yaptığı tüm yurt gezilerinde illere, ilçelere ve köylere gitmiş; gittiği yerlerde halkla iç içe olmuştur. Halkın görüşlerini almış ve tespitlerde bulunmuştur.

Atatürk, 12 Eylül 1924 tarihinde Mudanya’dan Hamidiye Zırhlısı ile İstanbul Boğazı üzerinden Karadeniz’e açılmıştır. 15 Eylül’de Trabzon’a gelen Atatürk ve beraberindekiler 17 Eylül’de buradan ayrılarak aynı gün saat 18.00’de Rize’ye varmıştır. Muhterem Rizeliler şehri baştan aşağı taklar-kemerler ile süsleyip, kesilen kurbanlar ve top atışlarıyla Atatürk’ü selamlamışlardır.

Atatürk’ün Rize ve Rizelilerle tanışıklığı çok eskilere dayanır. Kurtuluş Savaşı yıllarında Kuvâ-yi Milliyecilere takalarıyla silah taşıyan, milli mücadelede Atatürk’ün takdirini kazanan birçok Rizeli kahramanımız var: İpsiz Recep, Ketencioğlu Yakup, Dursun Kaptan, Metozade Hüseyin, Tuzcuoğlu Halit Ağa, Şahinoğlu Osman Kâhya ve Mataracı Mehmet Efendi bunlardan bazılarıdır.

Rizeliler tarafından hemşehrilik teklif edildiğinde Atatürk tarafından resmi bir yazıyla kabul edilmiş ve bu gelişme milli gazetelerde” Atatürk Rizeli Oldu!” başlıklarıyla büyük yankı uyandırmıştır (29 Nisan 1923). Bugün hemşehrimiz Atatürk’ün göstermiş olduğu yolda ilerlediğimiz ve onun sevgisine mazhar olduğumuz için ne kadar gurur duysak azdır.

17 Eylül Atatürk’ün Rize’yi ziyaretinin 97. yıl dönümünde yine aynı milli duyguları paylaşırken; heyecanımızı ve coşkumuzu şehrimizde yapacağımız hizmetlerle bir araya getirmeye devam edeceğiz. Şehrimizi geliştirmek, insanımızı yüceltmek, mutlu ve huzurlu kılmak için var gücümüzle gayret ediyoruz.

Bu duygu ve düşüncelerle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, minnet ve şükran duygularımla yâd ediyorum. Kahraman silah arkadaşlarına ve şehitlerimize Yüce Allah'tan rahmet diliyor, bu anlamlı ve önemli gününüzü kutluyor, hepinize sevgilerimi sunuyorum" dedi.