AB, Türkiye`ye Sürprize Hazırlanıyor

kategorisinde, 16 Haziran 2010 Çarşamba 16:12 tarihinde yayınlandı 1218 defa okundu
AB, Türkiye`ye Sürprize Hazırlanıyor
Türkiye`nin batıdan uzaklaşarak radikal dinci gruplara yaklaştığını düşünen Avrupa Birliği, Türkiye`ye vize serbestisi ve önemli müzakere başlıklarını açmak için yeni bir strateji üzerinde çalışıyor.

Almanya`nın hükümete yakınlığıyla bilinen liberal gazetelerinden Die Welt Türkiye`nin son dönemdeki dış politikasını ele alan bir dosya hazırladı. Dosyada AB`li diplomatların Brüksel`de yeni bir Türkiye stratejisi üzerinde çok gizli bir çalışma yürüttükleri belirtildi.

Die Welt`in haberinde Avrupa Birliği`nin yıl sonundaki Türkiye Zirvesi`nde Türkiye`ye çok önemli tekliflerde bulunacağı iddia edildi. Türkiye`nin yeni stratejisi üzerine çalışan üst düzey bir AB`li diplomat, Türkiye`nin önem verdiği müzakere başlıklarını açacaklarını ve bu ülkeye vize muafiyeti getirileceğini söyledi. Türkiye`nin önemli bir uluslararası oyuncu olduğunu belirten AB`li diplomat, Türkiye`nin bu rolü Batı için de oynaması gerektiğini belirtti.

İSRAİL`İN GEMİ SALDIRISI İLİŞKİLERİ GERDİ

Die Welt`in hazırladığı dosyada Türkiye`nin son dönemde Batı`dan uzaklaşmasına İsrail`in Gazze`ye yardım götüren gemilere saldırarak 9 Türk`ü öldürmesinin sebep olduğunu ama Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin bozulmasının geçmişinin 2008 yılına dayandığı belirtildi.

Türkiye, İsrail ile Suriye arasında dolaylı barış görüşmelerine önayak olduğu bir dönemde, İsrail Gazze`ye operasyon düzenlemiş yaklaşık 1500 Filistinliyi öldürmüştü. Operasyon öncesi dönemin İsrail başbakanı Ehud Olmert Türkiye`yi ziyaret etmiş ama Başbakan Erdoğan`a operasyonla ilgili en ufak bir ayrıntı vermemişti.